mandag 23. mars 2009

Den svenske piratbevegelsen


For et par uker siden fikk jeg tak i et eksemplar av den svenske boken «Piraterna - De svenska fildelarna som plundrade Hollywood» av Anders Rydell og Sam Sundberg (bildet). Boken viste seg å være svært fascinerende lesning, og har gjort at jeg den siste tiden har lest mye om blant annet Piratpartiet.

Boken har gjennomgående fått svært god kritikk, og kan trygt anbefales. Bloggeren Leo Erlandsson skriver at boken er en «en historiebok och ett nutidsdokument som du bara inte får missa», og jeg er helt enig: Dette er samtidshistorie på høyt nivå.

Jeg er jo egentlig på selvpålagt wikibreak, men alt jeg har lest om den svenske piratbevegelsen har fått meg til å kraftig utvide et par Wikipedia-artikler. Først ute var artikkelen om Piratpartiet. Det som forundret meg mest da jeg leste om dette partiet var at Rick Falkvinge la ut én - 1 - kort notis på et Direct Connect-forum, for deretter å sove og så dra for å arbeide. Uten at han trengte å gjøre noe mer eksploderte interessen av seg selv, og et døgn senere var BBC på tråden...

Den andre artikkelen jeg har skrevet er om The Pirate Bay (det var en artikkel fra før, men den kastet jeg i praksis og begynte på nytt). Jeg er faktisk ikke helt fornøyd med språket i artikkelen, den hadde trengt en kritisk gjennomgang. Dette til forskjell fra slik det vanligvis er, jeg gir meg som regel ikke med skrivingen før jeg er fornøyd. Vel vel, artikkelen slik den er nå er uansett veldig mye bedre enn den var før jeg begynte. Nå venter jeg bare på at svenskene skal få en like bra artikkel, for den som er nå er ikke spesielt god. Hvis jeg har noen svenske lesere: Gå i gang og oversett fra den norske artikkelen! :-)

På fredag skal jeg på urpremieren på dokumentarfilmen Urospredere, etter at jeg vant tre billetter i en konkurranse i Nettavisen. Det er forresten et debattmøte om fildeling i Oslo på torsdag, jeg vurderer å gå. Lurer på om jeg skal ta med kamera også, og knipse et par bilder til Wikimedia Commons.

PS: Boken til Rydell og Sundberg er tydeligvis havnet på The Pirate Bay. «Det var inte precis oväntat att Piraterna skulle hamna på The Pirate Bay. Vi säger så här: vi blir glada om folk laddar ner boken, och ledsna om folk inte köper den», skriver forfatterne. Selv vil jeg oppfordre folk som vil lese boken til å sørge for at forfatterne får betalt. Det har i alle fall jeg gjort.

PS 2.0: Bildet i denne bloggposten kommer fra Wikimedia Commons og er tatt av Calandrella. Calandrella: Takk for at gjør dine medborgere en tjeneste ved å tillate fri deling av bildet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar