torsdag 23. juli 2009

Håkon Opdal, nazihets og Wikipedia

Aftenposten og Dagbladet melder at fotballspilleren Håkon Opdal har blitt pappa. Barnets mor har utenlandsk opprinnelse, og i kommentarfeltet på BA.no kom da noen lavpannede idioter med utsagn som at Opdal «forgifte[r] rasen vår og ødelegge[r] vårt blod» og lignende tøv.

Opdal og kjæresten er veldig heldige som har fått en sønn, og det er synd at denne gleden skal ødelegges med slik hets.

Opdal går langt i å antyde at avisenes kommentarfelt bår forhåndssensureres. Han nevner også Wikipedia:

– Jeg tror ikke vi som er gamle nok til å ha sett nettet fra starten sliter veldig med å se hva som er hva på nettet, men de som vokser opp tror jeg har problemer med å skille kildene. Når det står debattinnlegg rett under artikler, kan folk ha problemer med å skille. Dette er en interessant debatt jeg har engasjert meg i før. Også når det gjelder Wikipedia. Folk tror de kan ta det som står der for god fisk, men det kan de ikke, sier Opdal.

Jeg er helt enig, folk har en helt ukritisk holdning til ting de leser i Wikipedia. Det kan ikke gjentas ofte nok: vær kritisk når du leser ting i Wikipedia, for du kan i praksis ikke se hvem som har skrevet det. Stoff i Wikipedia er ikke bedre enn referansene det vises til.

Jeg har forresten samme holdning til aviser. Vær kritisk og sjekk de oppgitte kildene. Se f.eks. Lars-Åges blogg for et Wikimedia-relatert eksempel.

1 kommentar: