tirsdag 27. januar 2009

Faren med dårlige ingresser i biografier

Biografiartikler bør stort sett alltid begynn på denne formen: «Arne B. Carlsen (født 1. januar 1953) er en norsk forretningsmann og tidligere politiker (KrF). Han har siden 2005 ledet IT-selskapet IKT-Oppland, og er også kjent fra tiden som generalsekretær i KrF fra 1990 til 1998». Variasjoner av dette er selvsagt greit («... er en norsk KrF-politiker og forretingsmann ...», «... er en norsk IT-leder, forretningsmann og politiker (KrF) ...», etc.), men poenget er altså at innledningen skal oppsummere i én eller to setninger hva han er kjent for, og det med et litt lenger perspektiv enn bare et par år.

Hvis biografiartikler hopper rett på med for ny informasjon blir det vanskeligere å vedlikeholde dem og og de blir fort stygge over tid. For eksempel begynner mange fotballspillerartikler slik:
«Stephen T. Uphorn (født 1. januar 1980)» spiller på Liverpool i Premier League. Han er spiss, og ble kjøpt av Benitez i 2005 fra Brimingham. Han har også spilt i Cambridge United.»
Et åpenbart problem med denne innledningen er selvsagt at leseren ikke fortår hvilket yrke Uphorn har dersom han ikke vet at det er et fotballag som heter Liverpool som spiller i en serie kjent som Premier League. Et annet problem er at det absolutt ikke er umulig at det finnes et lag som heter Liverpool som spiller i en «Premier League» i en annen idrett, så en slik ingress skaper også potensielt tvetydigheter. (Nå er det neppe sannsynlig at innebandylaget Liverpool også har en manager som heter Benitez, men vi kan uansett ikke forevente at leserne har full oversikt over hvem som er lagledere for alle mulige lag i alle mulige idretter).

Så var det dette med vedlikeholdbarhet: Sett nå at Uphorn blir solgt til Juventus. En velmenende sjel endrer nå på innledningen, slik at den ser slik ut:

«Stephen T. Uphorn (født 1. januar 1980)» spilte på Liverpool i Premier League fram til 2009. Han er spiss, og ble kjøpt til Liverpool av Benitez i 2005 fra Brimingham. Han har også spilt i Cambridge United. Nå spiller han på Juventus i Italia.»

Nå kommer altså den viktige informasjonen i fjerde setning, etter ting som egentlig er mindre viktig. Dette er faktisk noe jeg ser rett som det er i fotballspillerartikler.

Sett nå om artikkelen opprinnelig heller begynte slik:

«Stephen T. Uphorn (født 1. januar 1980) er en irsk fotballspiller. Han spiller for den engelske Premier League-klubben Liverpool, noe han har gjort siden 2005. Uphorn er spiss, og spilte tidligere for Birmingham og Cambridge United»
Nå blir artikkelen mye enklere å vedlikeholde! En som vil oppdatere med ny klubb bytter ut «engelske Premier League-klubben Liverpool» med «italienske Serie A-klubben Juventus», «2005» med «2009», og legger til «Liverpool» før «Birmingham».

Sen obervante leser vil sikkert påpeke at det ikke er vanskelig å skrive om den første eksempel-innledningen på en bedre måte, og at det selvsagt er mulig å omskrive det andre eksempelet til «... er en irsk fotballspiller. Han spilte for den engelske Premier League-klubben Liverpool, men er nå i italienske Juventus» og lignende, mindre gode eksempler. Men jeg tror likevel det er slik at stramme ingresser har en tendens til å holde seg stramme, mens de som først har begynt å flyte ut ofte bare blir verre.

Grunnen til at jeg kom på dette nå var at jeg akkurat så en oppdatering av artikkelen om Terje Osmundsen. Osmundsen har tydelig skiftet jobb, og artikkelen gikk da fra «Terje Osmundsen (født 1. februar 1957) er redaktør og gründer for tidsskriftet Mandag Morgen, som ble etablert i 2003» til «Terje Osmundsen (født 1. februar 1957) var redaktør og gründer for tidsskriftet Mandag Morgen fra 2003 til 2009.». Osmundsens nye jobb, som er oppgitt til å være i selskapet Scatec Solar, ble bare nevnt sist i artikkelen. Min spådom er at om artikkelen hadde begynt med «Terje Osmundsen (født 1. februar 1957) er en norsk næringslivsleder og tidligere politiker (H). Han har blant annet være Unge Høyre-leder, og er nå redaktør i tidsskriftet Mandag Morgen» ville oppdateringen (gjort av en ny bruker) heller blitt til noe à la det langt bedre «Terje Osmundsen (født 1. februar 1957) er en norsk næringslivsleder og tidligere politiker (H). Han har blant annet være Unge Høyre-leder, og jobber nå i selskapet Scatec Solar».

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar