fredag 19. desember 2008

GIMPing av bilder


En gang i mellom GIMPer jeg bilder litt. Dette er noe jeg synes er gøy, selv om jeg ikke er så altfor flink (men jeg har faktisk et universitetskurs i Photoshop på tre studiepoeng!).

Noen ganger er det spesielt morsomt å GIMPe. Det var for eksempel en bruker som lastet opp mange bilder av seg selv foran kjente monumenter og steder i Chile, noe som førte til at de ble foreslått slettet da de var utenfor project scope. Da tok jeg tre av bildene og klonet ham ut, se for eksempel File:Igchiuchiu2.jpg. De tre nye versjonene av bildene ble da faktisk potensielt nyttige for Wikimedia-prosjekter.

Et annet eksempel er bildet i denne bloggposten, File:Ulsrud_vgs.JPG. Hver gang jeg var på Bøler for å ta bilder til Wikipedia hadde det vært dårlig vær og dermed dårlige lysforhold. Til slutt gadd jeg ikke vente lenger, og tok et bilde likevel. Litt senere tok jeg frem GIMP, og plutselig var det blå himmel og bra lys. Resultatet så utrolig fake ut, og fikk ZorroIII til å kommentere på IRC at «du jukser jo mer enn Notar jo!» Jeg er egentlig enig, og anser ikke akkurat det bildet der som et eksempel til etterfølgelse (bildet brukes ikke lenger i Wikipedia-artikkelen, heldigvis).

Et annet eksempel på at jeg muligens har gått for langt er da jeg jobbet med artikkelen om Sovjetunionen. Jeg kom da tilfeldigvis over et panoramabilde av Kreml i Moskva fra 1981, noe som ville passe perfekt til å illustrere «Politikk»-avsnittet i Sovjet-artikkelen. Dessverre var ikke bildet spesielt godt rent teknisk - det var synlige fargeforskjeller mellom de opprinnelige bildene som var brukt til å lage panoramaet, og Den røde plass så ikke spesielt rød ut. Én time med GIMP fikset problemet, og vi fikk et nytt Notar-bilde. Da jeg hadde lagt det nye bildet inn i artikkelen kom tilfeldigvis en de jeg deler leilighet med forbi og så på hva jeg holdt på med. Han kommenterte (uoppfordret) at bildet så utrolig kunstig ut. Jeg må nok si meg enig også i dette tilfellet, og skulle gjerne sett at himmelen ikke ble fullt så lyseblå. Så hvis noen av leserne av denne bloggen har ferdighetene som skal til for å fikse litt på fargene, blir jeg veldig takknemlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar